
Almanya Konsolosluğu Çalışma İzni
Almanya, AB vatandaşlığı ya da Almanya vatandaşlığı bulunmayan kişilere Ulusal vize (d tipi) kapsamında bu izni vermektedir. Almanya Konsolosluğu’nun verdiği Almanya çalışma izni verme yetkisi sadece Almanya Konsolosluğu’na aittir.
Almanya’da çalışmak için başvuruda bulunulacaksa (meslek grupları, serbest çalışan) gerekli görülen seviyede dil belgesi verilmesi zorunludur.
Almanya Konsolosluğu’na çalışma izni başvurusunda bulunacaklar için Ulusal vize konusunda temin edilmesi gereken birkaç evrak bulunmaktadır.
- Almanya Ulusal Vize Başvuru Formu, Vize Merkezi Almanya sayfasından alınarak Almanca olacak şekilde detaylı ve doğru bir anlatımla doldurulmalıdır.
- Vize başvurusu yapılacak pasaportun 1 yıl boyunca geçerliliğinin olması gerekmektedir.
- Son 6 içinde çekilmiş 2 adet 35×45 mm boyutlarında biyometrik fotoğraf,
- Arka ve ön yüzü olacak şekilde nüfus cüzdanı fotokopisi,
- Ayrıntılı ve doğru bir şekilde doldurulmuş nüfus kayıt örneği,
- Başvuruda bulunacak kişinin nerede ikamet ettiğini gösteren bir ikametgah belgesi,
- En az 3 ay geçerli olacak bir sağlık sigortası,
- Almanca olacak şekilde özgeçmiş, başvuruda bulunulan iş yeri ile ilgili belge, daha önce yapılmış iş sözleşmeleri, diploma ve sertifikalar,
- Almanya’dan gelen iş teklifinin bir kopyası,
- Diplomanın Almanya eğitim sistemine denk olduğunu gösteren belge,
- Çalışma biçiminin tam zamanlı mı yarı zamanlı mı olacağını gösteren belge,
- Euro olarak yıllık brüt maaş miktarı
Eksiksiz bir şekilde belirtilerek çalışma vizesi için başvuruda bulunulmaktadır.
Bu şartlar ile Almanya çalışma izni aldıktan sonra oturma izni almak için de bir koşul tamamlanmış olmaktadır. Daha sonrasında oturma izni almak istenirse Almanya hükümetinin belirtmiş olduğu en az A1 seviyesinde Almanca bilindiğine dair bir dil sertifikası/belgesi ibraz etmiş olmak gereklidir.
Almanya’ya çalışmak için gelen ve Almanya çalışma izni alanlar sonrasında yanında birinci dereceden akrabaları olarak sayılan eş ve çocuk/çocuklarını getirebilme hakkına da sahip olmaktadır.
Almanya Master Sonrası Çalışma İzni
Almanya, üniversite ve yüksek lisans öğrencileri için kariyer oluşturma açısından tercih edilecek ülkeler arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Almanya’nın hem ekonomisinin çok iyi olması hem çalışma imkanları açısından yelpazesinin geniş olması ve Almanya’da çalışmanın, Almanca bilmenin büyük bir avantaj olarak görülmesinden dolayı Almanya’nın üniversite ve yüksek lisans için yeri yadsınamaz.
Almanya’da üniversite eğitimi almış kişiler zaten Alman eğitim sistemine denk olan bir diploma ile mezun olmuş olacağı için bu kişilerin iş bulma, çalışma iznine sahip olma ve oturma izni alma imkanı daha yüksektir. Yine master için Almanya’ya gelmiş ve burada gerekli koşulları sağlayarak eğitime başlayıp başarı ile tamamlayanlar daha sonra Almanya’da çalışmak için 2 yıl Almanya çalışma izni almaya hak kazanmaktadır. Bu iznin çıkabilmesi için Almanya, öğrencinin başarılı olduğunu bilmek ister bu sebeple de en az 2.50 not ortalamasına sahip olunması gerekir.
2 yıl kadar çalışma iznine sahip olan ve burada kalıcı bir iş bulanlar bunu belgeleyerek gerekli birimlere iletip çalışma izni süresini uzatabilir, oturum izni almak için gerekli azami süreyi de tamamlayabilirler.
Almanya Konsolosluğu Çalışma İzni-Mülteciler
Almanya’ya iltica ile gelip sonrasında duldong sahibi olmuş kişiler için belirli koşulları sağlıyorsa;
- 3 aydır Almanya’da yaşıyor olmak
- İltica sonrası yerleştirilen ilk kabul merkezlerinden birinde artık yaşamıyorsa
Herhangi bir şekilde Almanya çalışma izni almasına gerek yoktur. Ancak daha yeni Almanya’ya iltica edilmişse, ilk kabul merkezlerinden birinde zorunlu olarak kalınması gerekiyor ise ve bir işte çalışmak isteniyorsa çalışma izni almak zorunludur. Bu çalışma izni de ancak 6 ay sonra verilebilmektedir.
İlticadan sonra çalışma ile ilgili herhangi bir yasak bulunmaması halinde 4 ay Almanya’da ikamet etme şartıyla çalışmak için yabancılar dairesine başvuruda bulunması gereklidir. Başvuruya olumlu bir sonuç alınması halinde kısıtlı olarak çalışma izni verilmektedir.
Eğer bir iş bulunmuşsa ve işi iş verenin başkasına vereceği acilen Almanya çalışma izni alınması gerektiği düşünülüyorsa Yabancılar Dairesi’nin başvuruya red yanıtı vermesi durumunda bir danışmanlık bürosu ya da avukat aracılığı ile itiraz dilekçesi vererek itirazda bulunulabilmektedir.

Almanya Konsolosluğu çalışma izni alımı konusunda tek yetkilidir. Başvuru sahipleri bizzat randevu alarak gerekli evrakları teslim etmelidir.
Almanya Öğrenci Çalışma İzni
Almanya’da hem öğrenim görüp hem de mesleki bilgiyi pekiştirmek adına mezun olmadan çalışmak düşünülebilir. Ancak Almanya vatandaşlığı bulunmayanlar için öğrencilerin Almanya hükümetinden Almanya çalışma izni alması gerekmektedir.
Almanya’ya gidebilmek için Almanya öğrenci vizesi alınmış ve ülkeye bu şekilde giriş yapılmışsa yıl içinde 120 full-time, 240 part-time olmak üzere öğrencilere çalışma izni verilmektedir.
Çalışma izninizin belirtildiği gün ve süre çalışma esnasında aşılırsa bu konunun yasal olarak yabancılar dairesine bildirilmesi gerekmektedir.
Almanya’da staj programına katılınmışsa ya da kişiler imkanlarıyla burada staj başvurusuna bulunup kabul edilmişse yine öğrencilikte uygulanan limitler staj içinde geçerliliğini korumaktadır.
Almanya’da öğrencilerin çalışabilecekleri alanlar mevcuttur. Eğer cep harçlığı çıkarmak ya da geçim için maddi katkıda bulunmak isteniyorsa akla gelen ilk iş alanları garsonluk, mağaza satış danışmanı gibi yerler olacaktır. Bu gibi yerler öğrencilere dilerlerse tam zamanlı dilerlerse yarı zamanlı iş imkanı sağlamaktadır.
Ancak bir öğrenci kariyerine ilk adımı atmak adına gelişimine katkıda bulunmak istiyorsa üniversite içerisinde “hiwi” adı verilen öğrenci asistanlığı yapabilir, üniversite kütüphanesinde çalışabilir, öğrencilere yardımcı olmak adına kulüplerde görev alabilir ya da profesörlerle araştırma yapmak için yardımcı olarak bulunabilir.
Almanya üniversite öğrencileri için haftada 10 saat, yüksek lisans öğrencileri içinse 20 saat çalışmaya izin vermektedir. Verilen bu süreler dikkate alınmalıdır. Çünkü 20 saatlik maksimum çalışma süresi aşılırsa Almanya, bu durumda olan bir kişiyi normal bir çalışan olarak görür ve sağlık sigortası ile öğrenimi tehlike altına girebilir.
Öğrenciler buldukları işlerde 450 Euro gibi bir maaş alırlarsa onlara bakmakta olan aile üyelerinin yararlandığı sağlık sigortasından yararlanmaya devam edebilir. 450 Euro ve daha az bir maaşı olan işler mini-job olarak adlandırılmaktadır. 450 Euro-850 Euro arası maaş alınan bir işte çalışılıyorsa aile sigortasından yararlanamaz ve öğrenciler için uygun olan bir sigortaya kaydını yaptırmak durumunda kalır. Bu tarz işler ise midi-job olarak bilinmektedir.
Çalışma hayatına giren her öğrencinin diğer çalışanlar gibi yıllık izin hakları da bulunmakta ve tatil hakkından yararlanabilmektedirler.
Almanya Ulusal Vize Çalışma İzni
Üçüncü ülke vatandaşı olan biri Almanya’da bir iş bulması halinde, bu iş 90 güne yakın sürecekse Schengen vizesi alarak vize başvurusunda işverenden gelen iş davetiyesini belge olarak sunarak kısa süreli çalışma izni hakkına sahip olabilir.
Ancak planlanan çalışma süresi 90 gün ve üzerinde olacaksa tüm pasaport sahipleri Almanya Ulusal Vize adı verilen D tipi vize başvurusunu Almanya Konsolosluğu ya da büyükelçiliğine yaparak verilecek olan bu ulusal vize ile Almanya çalışma iznine sahip olabilir.
Çalışma izni için verilen azami sürenin bitmesi durumunda eğer iş hala devam ediyorsa ve daha uzun süreli çalışma düşünülüyorsa iş verenden bu durum ile ilgili onaylı belge alınarak ilgili kurumlara başvurulmalı ve çalışma izni süresi yenilenmelidir. Kalıcı olarak oturma izni ya da vatandaşlık alınabilecek şartlar sağlanana kadar her çalışma izni bitiş süresi yaklaştıkça bu Almanya çalışma izninin yenilenmesi gerekmektedir.
Almanya Konsolosluğu Çalışma İzni S.S.S
Almanya Çalışma Vizesi Dil Şartı Nedir?
Almanya vize başvuru sahiplerinden vize başvurusu için A1 seviye dil sertifikası talep etmektedir ancak başvurduğunuz iş yeri sizden B1 ya da C1 seviye dil isteme hakkına sahiptir.
Almanya Konsolosluğu Çalışma İzni Nasıl Alınır?
Almanya Çalışma izni uzun süreli bir vizedir, bu nedenle vize başvuru sahibi şahsen Almanya konsolosluklarından randevu alarak işlemlerini tamamlar.
Almanya Çalışma İzni Kaç Günde Çıkar?
Almanya Konsolosluğu tarafından uygun bulunan vize başvurusu, yapıldığı tarihten itibaren 3 ay içinde karara bağlanır. Başvuru ayrıntılı bir tahkikat gerektirdiği bazı durumlarda bu süre daha uzun tutulabilir. İstisnai olarak, özel bazı durumlarda ek bir takım belgelerin sunulması gerektiğinden, bu süre daha da uzayabilir.
Almanya Vize türleri hakkında bilgi alınız.
Almanya Büyükelçiliği sitesini ziyaret ediniz.