Almanya konsoloslukları ve büyükelçiliği, Almanya’yı ziyaret etmek isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının vize başvurularını alan, Almanya hükümeti tarafından yetkilendirilmiş kurumlardır. Almanya konsoloslukları ve büyükelçiliği aynı zamanda Türkiye’de ikamet eden Alman vatandaşlarının da konsolosluk işlemlerini yürütmektedir.
Almanya konsolosluklarının işlemlerine ilişkin akılda pek çok soru bulunmaktadır. Almanya konsoloslukları aşağıdaki işlemleri yapmaktadırlar.
Almanya Konsoloslukları Pasaport İşlemleri
Türkiye’de ikamet eden Almanya vatandaşları, pasaport işlemlerini Alman konsoloslukları aracılığıyla yürütebilirler. Pasaport işlemleri için bazı gerekli evraklar bulunmaktadır. Bu evrakları ibraz etmeniz gereklidir.
- Eksiksiz doldurulmuş başvuru formu
- Şimdiye kadar kullandığınız pasaport
- Almanya’da doğduysanız Almanya doğum belgesi
- Türkiye’de doğduysanız uluslararası doğum belgesi
- Almanya’da evlenildiyse Alman evlilik belgesi
- Türkiye’de evlendiyseniz evlilik kayıt örneği belgesi.
- Evlendikten sonra kullandığınız soyadını belirten belge
- 2 adet biyometrik fotoğraf
- İkamet tezkeresi veya Mavi Kart
- Sonradan Alman vatandaşlığına geçildiyse, Alman vatandaşlığını kazandığınıza dair belge
- Vukuatlı nüfus kayıt örneği
- İkametgah Belgesi
- Pasaport kaybedildiyse yapmış olduğunuz kayıp ihbarı ve giriş çıkış belgesi.
Evlilik işlemleri
Türkiye’de yaşayan Alman vatandaşlarının evlenebilmeleri için Alman konsolosluklarına müracaat etmeleri gerekmektedir. Gerekli evraklar temin edildikten sonra evlilik işlemlerne başlanacaktır. İstenilen evraklar aşağıdaki gibiir.
- Evlenme ehliyet belgesi
- Doğum Belgesi
- Vatandaşlık belgesi
- İkametgah belgesi
- Daha önce evlilik yapmış olanlar için boşanma kararı belgesi
- Pasaport
Vatandaşlık Belgesi işlemleri
Türkiye’de ikamet eden Alman vatandaşları, vatandaş belgesi çıkartabilmek için Almanya konsolosluğuna başvurmak durumundadırlar. Alman vatandaşlık belgesini çıkartabilmek için aşağıdaki evraklar gereklidir.
- T.C. ikametgah belgesi veya oturma izni
- Uluslararası doğum belgesi
- Nüfus cüzdanı
- Evlilik cüzdanı ve eşin kimliği
- Diploma
- Ebeveynlerin vatandaşlık belgeleri
- Kişiye Alman vatandaşlığı verildiğini ispatlayan belge
Tasdik İşlemleri
Alman vatandaşları noterlik hizmeti için Alman konsolosluklarına müracaat edebilirler.
Dirim Belgesi
Almanya’da emekli olup başka ülkede emeklilik maaşı almak isteyen kişiler dirim belgesi almak durumundadırlar. Bu işlemler Alman konsolosluğunda yapılabilmektedir.
Aile birleşimi için yapılan başvurularda ret gelmesinin en büyük nedenlerinden biri Almanya’da yaşayan eşin maaşına ya da gelirine yöneliktir. Eğer vize sonucunuz ret gelirse itirazda bulunarak vizenizin yeniden değerlendirmesini sağlayabilirsiniz. Dilerseniz de yeni bir başvuru oluşturabilirsiniz.
Almanya’ya davetiye ile gitmek isteyen kişilerin sahip oldukları davetiyeyi evraklarının içerisine ekleyerek Almanya Konsolosluğu’na vize başvurusunda bulunması gerekir. Almanya’dan yollanmış olan davetiye kişilerin doğrudan seyahat etmesini sağlayan bir vize değildir. Yalnızca vize alma işleminin daha kolay olmasını sağlayan bir güvence belgesidir.
Almanya Konsolosluğu’na yapılan aile birleşimi vizesi başvurusu tamamlandıktan sonra konsolosluk değerlendirme işlemini yaklaşık 3 ay içerisinde tamamlar. Eğer yeterli evraklara ve duruma sahip olan kişiler 3 ayın sonunda vizesi ile Almanya’ya gidebilir. Ancak bu işlemin kimi zaman daha uzun sürdüğü de görülmüştür.
Almanya’da yaşayan bir vatandaş ya da oturma izni olan kişi, Türkiye’de yaşayan bir tanıdığı için vize davetiyesi – istek mektubu hazırlayabilir. Bu mektup içerisinde ziyarete gelecek kişinin pasaportu üzerinde bulunan ismi, doğum tarihi, ikamet bilgileri, ziyaret nedeni ve seyahate ilişkin detayların yer alması gerekir. Ayrıca harcamaların ve konaklamanın nasıl yapılacağı, eğer ödenecekse harcamaların tarafınca ödeneceği davetiyeye eklenmelidir.
Alman vatandaşı olmak isteyen kişilerin Alman vatandaşı ile evli olması ya da Almanya içerisinde çalışıyor olması gerekir. Bu şartları karşılayan kişiler evlilik yolu ile 5 yıl, çalışma yolu ise 8 yıl Almanya’da ikamet ettikten sonra vatandaşlık için başvuruda bulunabilir. Başvuru için kişilerin sabıkasının olmaması, B1 seviyesinde Almanca dil yeterliliğinin bulunması gerekir.
No Responses