Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Avrupa’da iş kurabilmeleri ve yatırım yapabilmeleri için alınan oturma vizesi, Ankara Antlaşması ile birlikte yasal bir hak olmuştur. Ankara Antlaşmasını Almanya da kabul etmiş ve Almanya yatırımcı vizesi başvuruları başlamıştır.
Almanya’nın sahip olduğu ekonomik güç, yatırımcıların ilgisini çekmeyi sürdürmektedir. Bu nedenle Türkiye vatandaşı olan girişimciler de sıklıkla Almanya’da iş kurmak ve yatırım yapmak için girişimlerini sürdürmektedir.
Önceki yıllarda Almanya yatırımcı vizesi almak son derece zorlu bir süreçti. Zira Alman hükümeti, 250 bin Euro değerinde bir yatırımı ön koşul olarak belirliyordu. Ancak iki ülke arasında yapılan anlaşma ile bu ön koşul 2012 yılında kaldırıldı.
Almanya yatırımcı vizesi sahibi olanlar, tıpkı Schengen vizesinde olduğu gibi Avrupa’nın her yanına özgürce seyahat etme fırsatına sahiptirler.
Almanya Yatırımcı Vizesi Alabilmek İçin Gerekli Evraklar
-
Pasaport
Son 10 yıl içerisinde çıkarılmış ve hala güncel olan pasaport gereklidir. Ayrıca yazım işleri için iki sayfasının da boş olması gereklidir.
-
Başvuru Formu
Kişisel bilgilerinizi ve seyahat amacınızı öğrenmek amacıyla hazırlanan bu form, başvuru esnasında istenen evraklar arasında yer almaktadır. Bu formun ıslak imzalı olması zaruridir.
-
Vesikalık Fotoğraf
Vize sahibi olmak için iki adet vesikalık fotoğraf gereklidir. Bu fotoğraflar son 6 ay içerisinde çekilmiş olmalıdır. Fotoğraflarda kişinin yüzü net olmalı ve herhangi bir aksesuar kullanmamalıdır.
-
Eğitim Belgeleri ve Sertifikalar
Sahip olduğunuz diplomalar veya eğitim sertifikaları da başvuru esnasında istenen belgeler arasında yer alır.
-
Yatırım ve İş Kurma Bilgileri
Hangi alanda ve nasıl iş kuracağınıza dair bilgileri ve ayrıntıları içeren yazı metni, sizden istenecek evraklar arasındadır. Bu metnin mutlak suretle Almanca hazırlanması gereklidir.
-
Diğer Belgeler
Eğer bir firma kurmayı düşünüyorsanız, firma ile ilgili tüm bilgiler ve evraklar gereklidir.

Almanya’ya seyahat gerçekleştirecek olan vatandaşlar Almanya aile birleşimi vizesi almak istedikleri takdirde belirli sertifikalar ve sınavlar bulunur. Bunlar içerisinde a1 sınavı aile birleşimi vize evrakları içerisinde yer edilmelidir. A1 sınavı sonrasında alınan sertifika evrak dosyası içerisinde bulunacağı için halen güncel olarak devam etmektedir.
Almanya vatandaşlığı alabilmek için Almanya Konsolosluğu’na ya da Almanya göç idaresine Almanya vatandaşı ile ilgili gerekli başvuruda bulunmalıdır. Başvuru sonrasında randevu oluşturulur. Randevu sürecinde Almanya vatandaşlığının gerek duyduğu her türlü evrak ve şartlar, yetkili kurumlar tarafından onaydan geçilmelidir. Böylelikle Almanya vatandaşlığı alınır.
Almanya vizesi, Almanya da bulunma amacına göre değişkenlik gözetir. Almanya vizesi için tarafınızdan istenen evraklar genel olarak şu şekildedir;
- Pasaport
- Pasaport fotokopisi
- Vize başvuru formu
- Taahhütname
- Nüfus cüzdan fotokopisi
- Sicil kaydı
Bankadan alınan 3 aylık döküman ve bunun gibi çeşitli evraklardır.
Bu evraklar öğrenci, iş, aile birleşimi ya da çeşitli etmenler doğrultusunda Almanya’da bulunan vatandaşlar için farklılık sağlar.
Almanya’da şirket kurmak veya yatırım yapmak için oturum iznine ihtiyaç yoktur. Alman Oturum Kanunu Madde 21’e göre halihazırda var olan şirketin ya da kurulacak olan şirke n genel müdürlüğünü yapacak olan kişi için bir çalışma izni ya daoturum izni alınması gerekmektedir.
Almanya’da Şirket ya da Dış Temsilcilik açmak için
- Şirket Sözleşmesi.
- Ticaret Sicil Kayıt Belgesi.
- Faaliyet Belgesi.
- Vergi Levhası
- Noter onaylı aktüel resmi gazete.
- Şirket yönetiminde karar sahibi olan yetkililerin imza sirküleri.
- Belirtilmiş olan dokümanlar Almanya‘da biilinmiş yeminli Tercüman tarafından tercüme edilip onaylaması gerekmektedir.