Almanya Vize Başvurusu
Almanya, Avrupa Birliği vize anlaşmaları gereğince “Schengen Alanı“nın parçası olduğundan Türkiye’nin dahil olduğu pek çok ülke üzerinden Almanya’ya doğrudan pasaport ile vizesiz giriş imkanı bulunmamaktadır.
Almanya vizesi için başvurular ilgili ülkenin diplomatik yetkili konsoloslukları üzerinden yapılmaktadır. |
Almanya Vizesi Başvuru Türleri Nelerdir?
Almanya vizesi almak isteyen vatandaşlar için çeşitli vize başvuru türleri mevcuttur. Bunların en önemlileri:
- Turist Vizesi
- Aile Ziyareti Vizesi
- Öğrenci Vizesi
- Çalışma İzni Vizesi
Vize alma sebebine uygun olarak seçilecek vize başvurusu türü ve istenilen belgelerin eksiksiz doldurulması başvurunun kabulünü artıran en önemli etkenlerdendir. Turist Vizesi Almanya’ya turist olarak kısa zamanlı gidecek olan kişileri kapsarken, Aile Ziyareti Vizesi yine turist vizesine benzemekle birlikte ancak Almanya içerisinde akrabası bulunanların alabileceği vize türüdür. Öğrenciliği sebebiyle Almanya’da bulunan bir okulu kazanmış olan kişilerin başvurabileceği Öğrenci Vizesi ve Almanya’da çalışmak üzere gerekli koşulları sağlayan kişilerin başvuru yapabileceği Çalışma İzni Vizesi de mevcuttur. Tüm vize türleri için başvurular ilgili ülkenin konsolosluklarına bizzat veya randevu usulü ile yapılmaktadır. Vize başvurusunun kabulü veya reddi de bu ülkelerin diplomatik haklarından olmakla birlikte 2015 yılına ait yayınlanan istatistiki verilere göre Türkiye’den kabul edilmeyen Schengen Vizesi başvurularının oranı sadece %3.9’dur.
Almanya Vizesi Başvuru Ücreti ve Vize Süresi Ne Kadardır?
Almanya vizesi ücreti ve başvuru süresi, başvuru yapılacak vize türü ve başvuru işlemlerine göre değişmektedir. Bununla birlikte profesyonel bir şirket ile çalışılması işlemlerin daha hızlı ve kolay halledilmesine yardımcı olmakla birlikte prosedürlerin gerektiği gibi işlemesi dolayısıyla kabul oranını artırmaktadır. Vize başvurusu kabul edilen kişiler Schengen Vizesi‘nin geçerli olduğu tüm ülkelerde maksimum 90 güne kadar konaklayabilmektedirler. 90 günden daha fazla konaklama izni almak isteyenlerin ise Almanya Ulusal Vizesi‘ne başvuru yapmaları gerekmektedir.
Alman vatandaşlığı için gerekli olan belgeler arasında kişilerin dilekçeleri, doğum belgeleri, güncel olarak son 3 ayı içeren maaş bordrosunun aslı ve fotokopisi bulunmaktadır. Ayrıca kişilerin pasaportlarının 10 yılı doldurmamış, en az 2 sayfasının boş olması gerekmektedir. Pasaport ve vizesinin aslı ve fotokopisi, evliyse evlenme cüzdanı ve işlenmiş sayfaların fotokopileri, yeterli düzeyde Almanca bildiğini kanıtlayan belgeler başvuru formlarında olması gereken belgelerdir.
Almanya’ya istek üzerine gidecek olan kişilerin, Almanya’da bulunan tanıdıkları tarafından yazılacak davet mektubuna ihtiyaçları vardır. Bu davet mektupları Almanya’da geçici veya kalıcı oturumları olan kişiler tarafından yazılabilmektedir. Bu davetiyenin içerisinde yazan kişinin hakkında bazı bilgiler, adına yazılan kişinin hakkındaki bilgiler ve kişiler arasında bulunan bağın anlatılması gerekmektedir. Mektubun eksiksiz yazılmasından sonra belediyeler tarafından onaylatılarak, ilgili kişilere gönderilebilir.
Almanya’ya gitmek isteyen kişilerin vize başvuru dosyalarında olması gereken temel evraklar kişilerin güncelliğini kaybetmemiş pasaportları ve pasaportlarında bulunan işlenmiş sayfaların fotokopisi, güncel çekilmiş biyometrik fotoğraf, başvuru formları, seyahatlerinin bilgilerini kapsayan evrakları ve mesleki evraklardır.
Alman vatandaşı olmak isteyen kişiler, konsolosluklara eksiksiz bir dosyayla başvuru yapmalılardır. Bu kişilerin dosyalarında kişilerin yetkili makamlara yazdığı dilekçeleri, doğum belgeleri, 3 aylık maaş bordrolarının aslı ve fotokopisi, kişilere ait vize ve pasaportların aslı ve fotokopileri ve yeterli düzeyde Almanca’ya hakim olduğunu gösteren belgeye ihtiyaçları vardır.
Bodrum’da bulunan konsolosluk fahridir. Asıl konsolosluklara yardımcı olunması ve iki ülke arasındaki ticari ilişkileri düzene koymak amacıyla açılmıştır. Bu konsolosluklar ticari merkezlerde daha çok açılmakla beraber, asıl konsoloslukların açılmasının gerekmediği bölgelerde açılmaktadır. Bu konsolosluklar vize başvurularını alma yetkisi vardır ancak bu başvuruları değerlendirme yetkileri yoktur. Bodrum konsolosluğu yalnızca Bodrum’da olmamakla beraber çevre illerde de görev yapabilme şansına sahiplerdir.
Almanya’ya davetiye ile gitmek isteyen kişilerin gerekli mercilere sunması gereken evraklar 2 bölüme ayrılmaktadır. Bunlardan bir tanesi mektubu yazan kişi eğer Alman vatandaşı ise bu kişilerin yazdığı davetiyeler kişilerin dilekçeleri ve pasaportları ile birlikte yetkili mercilere sunulmalıdır. Ancak davetiyeyi yazan kişinin yalnızca ülkede bulunma izni var ise bu kişilerin davetiyeleri sunarlarken belediyeler tarafından onaylatılması, kişilerin kimlik bilgileri ve dilekçelerini de eklemeleri gerekmektedir.
Alman Pasaportunu herhangi bir sebepten ötürü yenilemek durumunda kalan kişilerin ülkesinde bulunan Almanya Dış Temsilciliklerine başvurmaları gerekmektedir. Bu süreçte gerekli belgeleri eksiksiz bir şekilde yetkililere sunarak, randevu almalıdırlar. Ellerinde hali hazırda geçerliliğini kaybetmemiş bir pasaportu olan kişilerin, pasaport sürelerinin bitimine en az 6 ay kala bu işlemi başlatması gerekmektedir. Bunun sebebi randevu tarihlerinde konsoloslukların yoğunluğuna göre değişim göstermesidir.
No Responses