
Almanya Çalışma İzni
Almanya çalışma izni başvurusu sadece Almanya Federal Cumhuriyeti tarafından kabul gören mesleğe sahip olmanız ve belirlenen eğitimlerden geçmiş olmanız gerekmektedir. Daha çok kabul gören meslekler arasında; bilim insanı, mühendislik, aşçılık, doktorluk, bilişim teknolojileri gibi meslek dalları bulunmaktadır. Bu dallar haricindeki meslekler için Almanya içinde bulunan işveren talebine göre şartlar belirlenmektedir. Mesleğe göre istenen evraklarda değişimler olabilir. Bu nedenle mesleğinize göre ya da ülkede çalışmak istediğiniz alana göre evrakları düzenlemeniz önemlidir. Her şeyden önce bu başvurudan önce Türkiye Cumhuriyeti’nde bir işte çalışıyor olmanız gerekmektedir.
Almanya Çalışma İzni Kaç Günlük Alınabilir?
Şayet Almanya sınırlarına girdikten sonra iş aramanız gerekiyor ise ülke size 6 aylık bir çalışma izni hakkı tanımaktadır. 6 aydan daha fazla kalmanız gerektiğinde Almanya Ulusal Vize başvurusu yapmanız gerekecektir. 90 günü aşmayacak bir çalışma için ülkede bulunmak istiyorsanız Schengen Vizesi için başvuru yapmanız gerekmektedir. 90 günü aşacak olan çalışmalar için ise yine Almanya Ulusal Vize başvuru yapmanız gerekmektedir.
Almanya Çalışma İzni İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
- Başvuru FormuBaşvuru formu çalışma izni başvurusuna bulunacak kişi tarafından Almanca dilince doldurulmalıdır. Forma Almanya Konsolosluğu resmi web sitesi üzerinden ulaşabilirsiniz. Form doldururken bilgileri doğru vermeniz gerekmektedir.
- PasaportAlmanya çalışma izni başvurusu esnasında pasaportun en az 1 sene daha geçerliliğini koruması gerekmektedir.
- Biometrik Fotoğraf35x45 ölçülerinde en fazla 6 ay içinde çekilmiş olmalıdır. Fotoğraflarda başvuru yapan kişinin yüzü tam bir şekilde görünmelidir. Herhangi bir aksesuar kullanımı yapılmamalıdır.
- Nüfus Cüzdanı FotokopisiNüfus cüzdanı ön ve arka fotokopisi evraklar içinde olmalıdır. Belgenin net olması önemlidir. Başvuran kişinin yüzünün net bir şekilde seçilmelidir.
- Tam Tekmil Vukuatlı Nüfus ÖrneğiNüfus kaydı ve diğer nüfus belgeleri eksiksiz bir şekilde Almanya çalışma izni belgesi içinde yer almalıdır. Eksik olması halinde başvuru durumu tehlikeye girebilir.
- Çocuklarınıza Dair Belgeler
- Boşanma Evrakları ya da Önceden Yapılmış Evliliklere Dair Belgeler
- Anne ve Baba Hakkında BelgelerTürkiye Cumhuriyeti vatandaşları Tam Tekmil Vukuatlı Nüfus Kayıt örneği ile beraber bu belgeleri Nüfus Müdürlüklerinden alabilir. Nüfus Kayıt örneği kesinlikle olması gereken belgeler arasında yer almaktadır.
- İkametgah BelgeleriTürkiye’de yaşayan kişilerin başvuru dosyasında ikametgah belgeleri de bulunması zorunludur. Bu belge bağlı olan muhtarlık ya da Nüfus Müdürlüklerinden alınabilir.
- Sağlık SigortasıSağlık sigortasının geçerlilik süresi en az 3 ay daha devam etmelidir. Sunulan belgenin güncelliği oldukça önemlidir.
- Mesleki Detayları İçeren BelgelerHer meslek dalına göre konsolosluk tarafından istenene belgeler değişim göstermektedir. Bu nedenle mesleki durumunuza göre talep edilen belgeleri doğru bir şekilde dosyanıza eklemeniz önemlidir. İş veren bilgisi, meslek durum bilgisi, iş sözleşmesi gibi belgeler evraklar içinde yer almalıdır.
- Çalışma Biçimi BilgileriYarı zamanlı ya da kısa zamanlı gibi çalışma detaylarını içeren belgeler olmalıdır.
- Avro Olarak Yıllık Brüt Maaş
- Ticaret Sicili Kaydı
- Yükseköğrenim Diploması ve Denklik BelgesiBu mesleği icra edebileceğine dair Almanya Çalışma izni başvurusunda Diploma ve Denklik Belgesi, Konsolosluk tarafından talep edilmektedir.
- Almanya’da alınmış mesleki eğitim belgesi
Almanya’da çalışmak isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının, Almanya Büyükelçiliğine ve Konsolosluğuna başvurarak Almanya çalışma izni alması gerekmektedir. Bunun için bazı ön koşullar söz konusudur. Alman bir firmadan teklif almış olmanız ya da farklı bir şekilde iş bulmuş olmanız gerekmektedir.
Almanya çalışma izni verirken, bir takım kurallar koymuştur. Üçüncü ülke olarak değerlendirilen ülkelerin vatandaşlarına çeşitli sınırlandırmalar getirilmiştir. Alman vatandaşı değil ve AB üyesi bir ülke vatandaşı değilseniz, üçüncü ülke grubunda yer aldığınız anlamına gelir.
Eğer bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak, Almanya’da üniversite öğreniminizi tamamladıysanız, 18 ay içerisinde iş bulduğunuz takdirde, Almanya hükümeti size çalışma iznini verecektir. Eğer çalışmak istediğiniz süre 90 günü aşmıyorsa, Schengen vizesi için de başvurabilirsiniz.

Almanya Çalışma İzni Almanya’da çalışmak isteyen kişilerin mutlaka alması gereken bir izindir. Bu izin olmadan çalışma hayatına başlanılamaz.
Almanya Çalışma İzni Almak İçin Hangi Evraklar Alınmalıdır?
- Başvuru Formu
Size ait olan tüm bilgileri doğru şekilde içermesi gereken başvuru formu, son derece önemlidir. Başvuru formu Almanca olarak son derece titiz biçimde doldurulmalı ve herhangi bir bilgi eksikliği bulunmamalıdır.
- Pasaport
Size ait deforme olmamış ve güncelliğini koruyan pasaport gereklidir.
- Vesikalık Fotoğraf
Başvuru için iki adet vesikalık fotoğraf gereklidir. Bu fotoğraflar kişinin son halini yansıtmalı ve yüz kısmı belirgin bir biçimde görünür olmalıdır.
- Nüfus Cüzdanı Fotokopisi
Nüfus cüzdanının arkalı önlü fotokopisi istenilen evraklar arasındadır.
- Tam Tekmil Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği
Tüm nüfus bilgilerinizi içeren bu belge, çalışma izni başvurusunda bulunurken son derece önemli bir belgedir.
- Varsa Önceden Yapılmış Evlilikler
- Varsa Çocuklarınızın Nüfus Bilgileri
- İkametgah Belgesi
Kişinin ikamet bilgilerini içeren ikametgah belgesi, e devlet üzerinden temin edilebilmektedir.
- Sağlık Sigortası
En az 3 ay süreyle geçerli olan güncel sağlık sigortası.
- Mesleki Gelişim Belgeleri
Diplomalar, sertifikalar ve yapmış olduğunuz mesleğe dair bilgiler gibi bilgiler de çalışma izni alırken istenen evraklar arasındadır.
- Almış Olduğunuz İş Teklifi
Bir Alman firması tarafından almış olduğunuz iş teklifini gösteren belge.
Almanya Çalışma İzni S.S.S
Almanya Çalışma Vizesi Dil Şartı Var mı?
Almanya vize başvuru sahiplerinden vize başvurusu için A1 seviye dil sertifikası talep etmektedir. Bunun yanı sıra başvurduğunuz iş yeri sizden B1 veya C1 seviye dil isteme hakkına sahiptir.
Almanya Çalışma İzni Nasıl Alınır?
Almanya Çalışma izni uzun süreli Ulusal D tipi vize kapsamındadır. Bu nedenle vize başvuru sahibi Almanya konsolosluklarından şahsen randevu almalıdır.
Almanya Çalışma Vizesi Kaç Günde Çıkar?
Uygun bulunan başvuru, genelde yapıldığı tarihten itibaren 3 ay içinde karara bağlanır. Almanya Çalışma Vizesi başvurusunun ayrıntılı bir tahkikat gerektirdiği bazı durumlarda bu süre daha uzun tutulabilir.
Almanya Büyükelçiliği sitesini ziyaret ediniz.
Almanya vizeleri hakkında bilgi alınız.